Den Store Dag: Sådan forløber medaljeuddelingen

Når medaljemodtagerne indtager byrådssalen på Aarhus Rådhus til medaljeoverrækkelsen er de langt fra de eneste tilstedeværende.

Medlemmer af Aarhus Haandværkerforening og Medaljefondens bestyrelse samt repræsentanter for Danmarks Industri er naturligvis også på plads i salen. Det samme er borgmesteren og som regel en række af de personer, der tidligere er tildelt prisen som Årets Æreshåndværker.

De eneste to der mangler før hele festen kan sættes i gang er på dette tidspunkt Hans Kongelige Højhed Prins Joachim samt dette års Æreshåndværker. Og dog: Hans Kongelige Højhed ankommer pr. tradition altid som den sidste, og da navnet på den nye æreshåndværker holdes hemmeligt helt frem til udnævnelsen, er vedkommende heller ikke til stede blandt de øvrige festdeltagere.


En fest – to arrangementer

Der er i virkeligheden tale om to på hinanden følgende arrangementer, som til sammen udgør denne festlige dag, nemlig selve medaljeuddelingen i byrådssalen med alt hvad dertil hører af taler og ceremonier, og efterfølgende en reception i rådhushallen hvor Aarhus Kommune er vært og borgmesteren taler.

Det endelige program for dagen bliver naturligvis udsendt til alle i god tid, men fra år til år plejer forløbet at være omtrent følgende:
1. Klokken 16.15: Prinsens Musikkorps underholder gæsterne
2. Kl. 17:00 Hans Kongelige Højhed ankommer som den sidste til byrådssalen og medaljeuddelingen kan begynde.
3. Musikalsk indslag i form af korsang.
4. Åbningstale ved borgmesteren, velkomsttale ved Medaljefondens formand og festtale ved sidste års “Årets Lærling”.
5. Gennemgang af dagens program
6. Motivering og overrækkelse af medaljer ved Hans Kongelige Højhed Prins Joachim.
7. Udnævnelse af Årets Æreshåndværker.
8. Fotografering – gruppefoto.

Herefter forflyttes festen til den efterfølgende reception i rådhushallen når klokken bliver 18:
1. Borgmesteren taler
2. Prinsens Musikkorps underholder
3. Tale til medaljemodtagernes virksomheder / lærepladser
4. Officiel afslutning


Hvordan tiltaler man medlemmer af kongehuset?

Et af højdepunkterne under medaljeuddelingen er utvivlsomt, når hver enkelt modtager bliver kaldt frem, for at få sin medalje overrakt med håndtryk af Hans Kongelige Højhed Prins Joachim. Eller Joachim Holger Waldemar Christian, Prins til Danmark, som er hans fulde titel.

Når man træder frem for at modtage sin velfortjente medalje og giver hånd til Prins Joachim er der tradition for at sige ”Tak, Deres Kongelige Højhed”. Medlemmerne af den kongelige familie tiltales traditionelt ikke med ”Du” men omtales i 3. person eller ved deres tittel.

Hvis du vil læse mere om kongelige tiltaleformer og sprogblomster, kan bogen ”Høflighed uden grænser” af Bjørn Andersen (Forlaget Liva, 2014) anbefales til videre studie om emnet


Medaljeuddelingen i lyd og billeder

Herunder kan du se hvordan det gik for sig, da der blev uddelt medaljer i 2001: