Helt enestående fik den unge automatikmekaniker Jesper Laursen i 2001 syv 13-taller ud af syv mulige ved sin afsluttende prøve.

Jesper Laursen er til daglig Global Senior Product Specialist, ansat i GRUNDFOS Holding A/S med små cirkulationspumper som arbejdsområde. Siden barndommen har Jesper interesseret sig for elektronik. Et valgfag i elektronik i 9. klasse kombineret med en drøm om at blive radiomekaniker førte i skoletiden til praktikophold hos både Kamstrup og Pressalit. Herfra var vejen banet til teknisk skole i Bjerringbro og uddannelsen til automatikmekaniker med en læreplads hos KB El-Teknik.


”Egentlig ville jeg gerne i lære hos Pressalit, men de havde ikke plads til flere lærlinge. Til gengæld fik vi lavet en parallelaftale mellem KB El-teknik og Pressalit som gjorde, at jeg var i lære begge steder. Det var vigtigt for mig, for ellers var jeg bange for, at jeg ikke fik lært alt det jeg skulle kunne. Så jeg blev en del af begge virksomheder og kom rundt om rigtig mange ting, og pressede også på for at få lov til at komme med ud i Europa og løse forskellige opgaver”, erindrer Jesper om sin fire år lange læretid.


Også de obligatoriske skoleperioder blev en vigtig del af den samlede uddannelse, og for Jesper Laursen var teknisk skole også langt bedre end sit rygte:


”På Bjerringbro tekniske skole havde vi et vildt godt fællesskab. Måske fordi vi netop var der fordi vi ville det samme. På den måde blev den teoretiske undervisning et løft og ikke bare en periode man skulle igennem”, forklarer Jesper.


Det var på den tekniske skole det gik op for Jesper, at han var på rette vej:
”En gammel underviser jeg mødte for nylig sagde, at jeg er god til at huske og god til at sammenkoble de ting, jeg lærer, så jeg virkelig kan forstå de komplicerede ting. Sammenholdt med at jeg havde høje ambitioner hele vejen igennem var det nok ikke nogen kæmpe overraskelse at det også viste sig i form af gode karakterer. ”
Og ”gode” må siges at være en jysk underdrivelse: Da den sidste eksamen efter de fire års uddannelse var overstået havde Jesper Laursen opnået syv 13-taller ud af syv mulige – en så bemærkelsesværdig og selvstændig kraftpræstation at den så vidt vides endnu ikke er blevet gentaget.


Jesper Laursen med Hans Kongelige Højhed Prins Joachim ved sin side samt det særlige diplom for hæderen som Årets Lærling 2001.

Ikke behov for opmærksomhed

Med den efterfølgende sølvmedalje fra Dansk Industri og Håndværks Medaljefond i Østjylland samt utallige rosende ord og omtale var vejen til arbejde da også kort for den nyudlærte svend.

”Jeg havde egentlig ikke behov for al den opmærksomhed. Men det var da en kæmpe oplevelse, som jeg ikke ville være foruden. Dét at blive anerkendt for sine egne, faglige evner er ubeskrivelig tilfredsstillende,” forklarer Jesper om den store dag og tiden efter, der bragte den nybagte ”supersvend” rundt til flere arbejdspladser, herunder Johnson Controls og den gamle læreplads KB El-teknik inden han i 2011 blev ansat i Grundfos, hvor han har været lige siden.

Undervejs har der også været tid til at læse videre, så Jesper Laursen i dag kan kalde sig maskinmester


Du vokser med ansvaret

På spørgsmålet om, hvad den vigtigste lektie fra læretiden har været, er Jespers svar kort og klart:
”Først og fremmest skal man vælge et fag man selv synes er spændende. Og når man som ny lærling er usikker skal man tænke på, at man vokser med ansvaret og hurtigt får egne opgaver. Sådan bliver man hurtigt selvstændig og får en masse erfaringer. Man skal aldrig forklejne det, man lærer, for i sidste ende er det dét, der gør, at man bliver en stærkere person, ” slutter Global Senior Product Specialist Jesper Laursen.